Har du en allmän fråga eller fundering? Kanske finns svaret här där vi har samlat svar på vanliga frågor vi ofta får från kunder. Blir du inte klokare? Då är du alltid varmt välkommen att kontakta oss!
Om renoveringen innebär att fasaden skall putsas om rekommenderar vi att du först går över de befintliga fönsterna och ser om de går att renovera, kanske behöver de målas om eller om det är dags att byta fönster. Om det är dags för byte rekommenderar vi att de nya fönsterna installeras före du putsar om huset så att de nyputsade smygarna inte behöver göras om.
Gå sedan över hur mycket energi huset drar per år. Ett vanligt fel är att man överdimensionerar sin värmekälla för onödigt höga kostnader när ny isolering på vinden och nya fönster hade kunnat ge samma effekt med en befintlig värmekälla eller en ny av mindre dimension. Boverket rekommenderar byte till fönster med U-värde runt 1,2 vid renoveringar. Detta på grund av att äldre väggar ofta håller liknande värden och du skall sträva efter att vägg och fönster har så lika U-värden som möjligt.
Se sedan om du behöver någon typ av specialglas eller specialbeslag. Till exempel laminerat eller härdat vid större glaspartier, ljudreducerande nära väg eller insynsskyddande glas som frostat eller med ornament. Gällande beslag kan det vara barnsäkerhet vid flervåningshus, vädringsbeslag och säkerhetslås.
Till sist är vår rekommendation att du ser över hur ventilationen i huset ser ut. Om alla ventilationsluckor är igenbommade så finns det möjlighet till ventilation i fönsterna så att du får ett friskt hus i vilket du kan andas frisk luft.
Du mäter upp de fönster och dörrar som du funderar på att byta. Sedan skickar du över måtten och beskrivningar per mail, post eller fax. Inom någon dag så får du en offert av oss. Innan order kontaktar vi dig och går igenom offerten, till exempel vilka kulörer du vill ha. Om du vill ha hjälp med mätningen innan order så kan vi hjälpa dig. Även på de flesta platser i landet.
Du mäter hålet som fönster och dörrar skall sitta i. Alltså från vägg till vägg. Om du mäter själva produkten, alltså det faktiska måttet måste du ange detta i ditt underlag.
Räkna med 10-12 veckors produktion beroende på beställningsdatum och en veckas transport. För välvda, halvmåneformade och runda produkter är leveranstiden något längre.
I priset för transport ingår leverans till närmsta hämtlager. Vi offererar dig gärna leverans till din dörr. Ange då dina möjligheter att lasta av så bokar vi så pallarna kan lossas med handtruck. Större partier som måste lastas av med lastare/truck ansvarar du för att maskin är på plats när vi kommer. Vi kan även ombesörja bokning av kranbil/lyftkran för att få partier på plats.
U-värde är ett mått på fönstrets värmeisolerande egenskaper. Ju lägre värde, desto bättre förmåga. U-värdet påverkar såväl energiförbrukningen som känslan av komfort inomhus. Vårt energiglas består av inner- och ytterglas med argongas mellan och ett metalloxidhölje utanpå. Själva glaset har U-värde 1,0 men ett fönsters rätta värde får du först om du mäter hela fönstret, inklusive karmar, bågposter etc. Eftersom vi tillverkar mycket udda mått varierar U-värdet från fönster till fönster. Vi kan således inte bistå med certifikat för varje fönster om du behöver detta för att lämna in till eventuella subventioner. Däremot har vi oberoende testresultat på U-värde 1,27 med 2-glas energiglas.
Det är ett bevis för att fönstret isolerar mycket väl. Kondens är ett naturligt fenomen, som uppstår när fukt frigörs ur luft som kyls mot den kalla glasrutan. Uppträder främst under höst och vår i oskyddade lägen.
Varmkant innebär att distansprofilen mellan glasen är ersatt av en mer isolerande profil.
Kondens på fönstrets insida uppkommer då varm och fuktig rumsluft kyls ned på en kall glasyta och avsätts i form av imma. Orsaken kan till exempel vara kvarvarande byggfukt, otillräcklig ventilation intill fönstret eller att något hindrar luften från att cirkulera- som till exempel en gardin.
Det går bra att byta fönster året om vid uppehållsväder.
Träfönster är en ”levande” produkt som bör ses över varje år. Hur ofta de behöver underhåll varierar kraftigt beroende på klimatet, i vilket väderstreck fönstren sitter och så vidare. Underhållsintervallen är ofta olika för fönster i samma hus. Passa på när du ändå putsar fönster för att upptäcka sprickor, stötar och färgskiftningar mm.
På DOFAB KULTUR har vi flera typer, till exempel en helt genomgående spröjs som är 45 mm och därtill en mer smäcker spröjs på 24 mm som är en kopia från ett äldre fönster med kittade spröjs. Denna spröjs är inte genomgående utan fast på båda sidor av glaset och mellan glaset finns en aluminiumlist som följer spröjsen vilket gör att den ser helt genomgående ut. Utsidan av spröjsen är av lärk och invändigt av furu.
Alla levererade fönster skall stå rakt, under tak och inte utsättas för väder eller väta. De skall stå på till exempel pall en bit upp från golv/mark och inte riskera att falla eller att andra saker faller på dem.