På en liten kulle i Lunds Stadspark står Skånes sötaste byggnadsminne. Hon fick bo på vårt snickeri ett par månader för lite restaurering och kärlek och nu är hon tillbaka i all sin glans. Här är historien om Astrografhuset i Lund.
Vad är ett byggnadsminne? Det är byggnader, miljöer eller anläggningar med ett stort kulturhistoriskt värde. Ett byggnadsminne berättar om historiska skeenden och om hur ett samhälle har förändrats över tid. Berättelserna kopplade till ett byggnadsminne kan även berätta om enskilda händelser eller personers historia. Byggnadsminnets syfte är alltså att bevara historiens spår och förbättra förståelsen av dåtidens och nutidens samhälle. Dessutom ska det säkerställa alla människors rätt till vårt gemensamma kulturarv.
Inget byggnadsminne är det andra likt. För varje enskild byggnadsminne fastställs särskilda skyddsbestämmelser. Därtill finns det två olika typer av byggnadsminnen: 1) byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen (enskilda) och 2) statliga byggnadsminnen.
Enskilda byggnadsminnen är byggnader som har ett högt kulturhistoriskt värde och som behöver skyddas. Det är länsstyrelsernas ansvar att besluta om en byggnad eller anläggning ska skyddas som byggnadsminne. Skulle byggnadsminnet restaureras kan ägarna till byggnadsminnet söka bidrag för de antikvariska kostnaderna.
Till skillnad från enskilda byggnadsminnen ägs statliga byggnadsminnen av staten. Dessa berättar viktiga historier om Sveriges eller den statliga förvaltningens historia. I denna kategori hittar vi kungliga slott, regerings-och domstolsbyggnader, broar, fyrar och järnvägsmiljöer.
En av våra favoriter hittar vi i Lund! Har ni någonsin varit i Lunds stadspark har ni säkert lagt märke till ett märkligt litet hus på räls. Astrografhuset kallas det och byggdes 1914 i närheten av observatoriet. Inuti har det funnits en så kallad astrograf, ett teleskop enbart skapat för att fotografera stjärnor och himlakroppar. Denna astrograf användes främst i syfte att identifiera småplaneter. Den lätta träkonstruktionen skulle ge instrumenten skydd mot både regn, blåst och temperaturväxlingar.
Astrografhusets byggnadshistoriska värde är högt. Tillsammans med de andra små instrumenthusen är astrografen ett bevis på att platsen använts kontinuerligt. Utan dem blir det svårare att förstå miljön.
Astrografhuset var ett byggnadsminne i stort behov av restaurering. Huset var fullt av sporer och invaderad av alla möjliga slags skadliga organismer, så in i snickeriet fick huset inte komma! Det fanns inte mycket annat att göra än att bygga en arbetsplats utomhus och ett tält för sortering och arkivering av delar när risken för spridning till friskt trä var för stor.
Astrografhuset behövde inte vara ledsen för det. Är man byggnadsminne så får man ett eget tält hos oss. Alla delar som inte kunde användas sorterades och sparades.
Det gick som på räls! Under flera veckor fick astrografhuset kunglig behandling. Huset blev lagat, fixat, slipat och grundmålat med linolja – redo att sättas tillbaka på sin räls. Nu är astrografen hemma i Lund igen. Nästa gång ni är i stadsparken hoppas vi att ni letar upp denna lilla pärla!