Aawww! Ger inte bilderna känslan av att man står med bara fötter i daggigt gräs och ingen har ännu vaknat. Man bockar för en gren av gröna löv, kommer ut i solvarmt trädgårdsland och tacksamhet för en dag som ännu inte börjat väller över en. Smörigt eller helt fullt av coronapåverkad sommarabstinens? Ja- men kan man annat än att bli helt salig över bilderna på familjens fantastiska hus. Färgerna, formerna och det faktum att den nya utbyggnaden ser ut som om den inte är ny. Som om den funnits där i alla tider. Så fint ritat och så proportionerligt avvägt av familjen!
Vägen till symmetri är kringlig. Det är många parametrar som ska till för att nå ett perfekt slutresultat. Om du är som vi så kan inte kroppen slappna av förrän det inte finns ett enda frågetecken kvar och man kan bara ta in allt det gottiga. Vad gick familjen igenom för frågor; Spröjsningen, linjeringen mellan vikdörrar och fönster gjorde vi om och om igen. Höjd och bredd på vikdörren, hur ovanstycke påverkade dörrblad jämfört med glas, var spröjsen skulle sluta, bildade de ett långsmalt eller korttjock intryck. Hur synkade det med befintliga fönster, eller skulle det leva ett eget liv. Hur kom det att se ut inifrån utbyggnaden och ännu längre in- från huset när man skulle komma gående? Är rutorna i det befintliga huset stående eller liggande, skulle de följas eller inte.
Kulör Ockra NCS S 3040-Y20R
Och sen till madonnan: kulören. Tjohej vad kulör är svårt och roligt. Det finns mycket och bra litteratur på området och när vi behöver hitta tidstypiska alternativ så använder vi ofta t.ex. ”Stora Boken om Byggnadsvård”. Vi har som alltid en stående rekommendation att måla upp prover och måla stort- exempel kan du se här på vår Youtubekanal. I det här fallet valde familjen NCS S 3040-Y20R.
Den röda färgen började användas när adelsmännen målade sina timrade gårdar för att de skulle få samma vackra röda färg som de mer kostsamma tegelslotten. Från samma slott hämtades inspirationen till kalkstensgråa detaljer på t.ex. fönsterfoder – där slotten ofta hade portaler och stenomfattningar med grå linoljefärg. Ute på landet långt från slotten målades rödfärgen på bostadshusen och övriga hus förblev omålade.
Tidsmässigt började fönster och dörrar målas i gula ockratoner under första hälften av 1800-talet och då främst guldockra. Som du ser på familjens hus så fortsatte man måla man foder i avvikande kulöre och då ofta i grön umbragrå, grå umbragrå eller grönjord. Ockror är ett naturligt jordpigment och finns nästan överallt. Det är ett samlingsnamn för gula, guldbruna, röda och bruna jordfärgspigment och varierar beroende på plats i världen. Läs mer här.
Produkter i projektet;
Vikdörrar – fördelar och fördelar
DOFAB Vikdörrar är fullisolerade. Det innebär att du skall använda dem när du har ett uppvärmt utrymme på insidan. Då kommer både parti och pris till sin rätt. Vi ritar dem som du vill gällande både utseende, spröjsning, kulör och låsning. Hur de öppnas och i vilket schema är beroende dels på vad du önskar, dels bredden och därmed hur många dörrblad vi får in. Läs gärna mer på vår hemsida- klicka här eller se vår film om vikdörrar på Youtube. Här kan du se tips hur man monterar vikdörrar. Det är som Bosse säger i filmen ”det är inte svårt det gäller bara att vara noggrann”.
DOFAB KULTUR Fönster och terrassdörrar
DOFAB KULTUR är mamman till allt. Den första profil vi ritade och hjärtat i allt vi gör. Allmogeprofil, 2-glas och otroligt formbar och flexibel. Klicka här för mer information och här för att se filmen på vår youtubekanal.